יום לאמה צונגקהאפה 18/12/22

יום לאמה צונגקהאפה חל השנה ביום ראשון 18/12/22.

יום זה, כ"ה בחודש העשירי בלוח השנה הטיבטי, מציין את יום הפארינירוואנה (המעבר מן העולם הזה אל הנירוואנה) של לאמה צונגקהאפה, מייסד מסורת הגֶלוּק של הבודהיזם הטיבטי.

ג'ה צונגקהאפה (1357-1419), לוסנג דראגפה, נולד בעמק צונגקה, והיה אחד מהמלומדים ומורי הרוח החשובים בבודהיזם הטיבטי.

לאמה צונגקהאפה למד ותרגל סוּטרה וטַנטרָה אצל גדולי מורי-הרוח של שלוש המסורות הגדולות של זמנו – נְיִנגְמָה, סַאקְיָה וקַאגְיוּ. הוא בילה זמן רב בהתבודדות ובתרגולי טיהור, ולימד שנים רבות. הוא כתב 18 כרכים, ביניהם ה"לַאם רִים" (שלבי הדרך להארה) ופרשנויות רבות. כתביו מפורטים ומכילים הסברים של הפילוסופיה והתרגול הבודהיסטי שמשלבים את הסוטרה והטנטרה יחד עם נימוקים לוגיים ומדיטציות. לאמה צונגקהאפה הקים את מנזר גנדן והדגיש את הלימוד ואת השמירה על מוסריות טהורה.

הגישה הפילוסופית של ג'ה צונגקהאפה מצרפת את הלוגיקה והאתיקה עם השקפת הריקות, לפיה כל התופעות ריקות מקיום אינהרנטי, מצדן-הן. הוא היה בדעה שיש לפתח השקפה נכונה של טבע המציאות באמצעות לימוד, ניתוח לוגי ומדיטציה.

השקפת הריקות אינה שלילת הקיום, אלא היא רואה את התופעות כקיימות בתלות גומלין, ללא מהות עצמית, באופן מוסכם – קיימות כמתויגות בלבד.

כדי להבין טוב יותר מה פירוש הדבר נקרא כמה טקסטים שכתב לאמה צונגקהאפה, במיוחד את ההלל לבודהה שאקיאמוני על שלימד אותנו את ההתהוות התלויה.

הטיבטים נוהגים גם לחגוג את היום במנחות אור רבות ובתפילות, אותן ניתן למצוא כאן.

צילום:גילה

צילום:גילה

צילום:גילה

צילום:גילה

צילום:גילה

צילום:גילה

 

 

ספרייה ולימוד

ספרים בהוצאת ידידי הדהרמה

"להגיע להארה"

כבוד הדלאי לאמהּ ה-14  

"להגיע להארה" הוא ספר חשוב ומהותי בו פורש בפנינו הדלאי לאמה, בדרך בהירה ומעשית, את שלבי התרגול הרוחני בדרך להשגת מצב ההארה שלמה, מצב תודעה שהוא הרמה הגבוהה ביותר של ההתפתחות הרוחנית. למידע נוסף ורכישה