גֶשֶה גֶן גְיָאצוֹ
גֶן גְיָאצוֹ נולד בטִינְגְרִי שבמערב טיבט (צַאנְג) בשנת 1953. בגיל שש, בעקבות הכיבוש הסיני, הוא ברח מטיבט לנפאל וחי מספר שנים בסוֹלוֹקוּמבּוּ שבאזור האוורסט. בשנת 1964 הגיע גֶן-לָה להודו והצטרף לבית הספר הטיבטי המרכזי, שם למד לימודים בסיסיים כולל אנגלית, הינדי ודקדוק טיבטי. גן-לה קיבל את נדרי הנזיר החניך בשנת 1968 ואת ההסמכה המלאה כנזיר בשנת 1982.
גֶן גְיָאצוֹ הצטרף לכיתה הראשונה במכון לדיאלקטיקה בודהיסטית שבדָהארָאמְסָאלָה בשנת 1973, שם למד את הפילוסופיה הבודהיסטית במשך יותר מ-10 שנים. גן-לה השלים את לימודי חמשת הנושאים העיקריים פְּרַאגְ'נָאפָּארָאמִיטָה (שלמות החוכמה), מַאדְהיָאמִיקָה (דרך האמצע), פרמאנאוואטיקה (תקציר ההכרה הראשונית), אַבְּהִידַהרְמָאקושה (בית-אוצר הידע הגלוי) ווִינָאיָה (כללי המשמעת) וקיבל את תואר הגשה במנזר דְרֶפּוּנְג לוֹסֶלִינְג שבדרום הודו בשנת 1995.
עם סיום לימודיו התבקש גֶן גְיָאצוֹ על ידי מורו, גֶן לוֹבְּסַאנְג גְיָאצוֹ, מייסד המכון לדיאלקטיקה בודהיסטית*, להישאר וללמד במכון שבדהרמסאלה ושם הוא לימד והיה לאחד המורים הבכירים במכון, עד לשנת 2018, כאשר החליט לפרוש לגימלאות ולהקדיש את זמנו לתרגול.
*המכון לדיאלקטיקה בודהיסטית – כבוד הדלאי לאמה הגה ויזם את הקמתו של המכון לדיאלקטיקה בודהיסטית. הרעיון היה לייסד מכון ייחודי שייצרף לימודים מודרניים יחד עם הלימוד המסורתי של הפילוסופיה הבודהיסטית באופן לא-כיתתי, כך שהלימוד יהיה נגיש לנזירים מכל המסורות. הלימוד העיקרי דומה ללימוד בשלושת המנזרים הגדולים של מסורת הגֶלוּקְפָּה – סֶרָה, גָאדֶן ודְרֶפּוּנְג – שבדרום הודו. בנוסף לומדים תלמידי המכון לדיאלקטיקה בודהיסטית גם ספרות ולשון טיבטית, מדעים ואת השפה האנגלית.
גן-לה לובסאנג גיאצו מונה על-ידי הדלאי לאמה להוציא את הרעיון מן הכוח אל הפועל והמכון לדיאלקטיקה בודהיסטית נוסד בשנת 1973. בכיתה הראשונה היו 29 תלמידים (ביניהם גשה פמה דורג'ה לה וגן גיאצו לה).
מאז המכון לדיאלקטיקה בודהיסטית גדל והתפתח. על תלמידיו נמנים נזירים, נזירות ולא-נזירים טיבטים, כמו גם תלמידים זרים מכל כנפות תבל.
גן גיאצו היה בין המורים הטיבטים הראשונים שהוזמנו על ידי "ידידי הדהרמה" ללמד בישראל. מאז ועד לשנת 2016 גן גיאצו לה הגיע ולימד בישראל מידי שנה – ואנו מלאי תודה גדולה על לימודיו היקרים והמעמיקים!