קירטי צנשאב רינפוצ'ה(1926-2006)
קירטי צנשאב רינפוצ'ה נולד בשנת 1926 במחוז אמדו במזרח טיבט. בגיל 6 הוכר כגלגול של אב המנזר הקודם של מנזר קירטי. בגיל 9 הוסמך כנזיר. רינפוצ'ה למד את לימודי מסורת הבודהיזם הטיבטי ממורים גבוהים רבים. הוא היה אחד ממחזיקי מסורת הקלצ'אקרה. קירטי צנשאב רינפוצ'ה קיבל העצמה זו כשהיה בן 14. בגיל 32 לאחר שהשלים את לימודיו כנזיר, מונה לאב מנזר קירטי. לאחר שנמלט מטיבט ב 1959, לימד רינפוצ'ה יתומים טיבטים בכפר הילדים הטיבטי בדהרמסלה, הודו.
בגיל 45 החל רינפוצ'ה חמש עשרה שנות מדיטציה בפרישות בביקתת נזירות קטנה מעל דהרמסאלה – מבנה אבן "גדול דיו להכלת מיטה, השתחוויות ותנור". רינפוצ'ה הקדיש שבע שנים למדיטציה על שלבי הדרך להארה (לאם-רים), שלוש שנים לתרגול "שבע הנקודות לאימון התודעה". שנתיים הוקדשו רק לשלבי הכינון וההשלמה . בשלושת השנים האחרונות, רינפוצ'ה חזר על כל הנזכר לעיל. רינפוצ'ה סיים את פרישותו כאשר הוד קדושתו הדאלאי לאמה ביקשו לצאת מפרישותו וללמד. רינפוצ'ה נתן פירוש של הקלצ'אקרה לכבוד הדלאי לאמה, והיה מורה של לאמה זופה רינפוצ'ה.
רינפוצ'ה לימד במדינות רבות בהן: אוסטרליה, גרמניה, הולנד, הונג קונג, איטליה, ניו זילנד, סינגפור, טיוואן, ארה"ב. הוא ביקר בישראל בקיץ 2006, זמן קצר לפני מותו. באותו ביקור הספיק רינפוצ'ה להעביר קורס אחד בקיבוץ תובל. בתחילתו של הקורס השני, התחילו הפגזות הקטיושות על הצפון. בו בזמן החל רינפוצ'ה להרגיש רע והוחש לבית חולים. תחילה שהה בבית חולים נהריה, ואחר כך הובא לבית חולים בני ציון בחיפה. קבוצה גדולה של ידידי דהרמה הגיעה לבקרו בבית החולים. בחדר מיוחד התכנסו כולם ושמעו מרינפוצ'ה, לאחר שכבר התגלה בגופו הסרטן כשהוא במצב מתקדם, שיחת דהרמה מעוררת השראה ובלתי נשכחת. רינפוצ'ה העביר מספר ימי התאוששות בקיסריה ואז טס לדלהי ואושפז בבית חולים. לאחר מכן הועבר למנזר שלו.הוא המשיך לעשות את התרגולים היומיים שלו גם כשלא יכל יותר לאכול ואבד חלק גדול ממשקלו. הוא נפטר ב- 16 לדצמבר 2006, גופתו הועברה למקלוד ושם נשרפה כפי הנהוג במסורת הבודהיסטית-טיבטית.
לאמה זופה רינפוצ'ה, העיד על קירטי צנשאב רינפוצ'ה שהינו קאדמפה גדול [2] , המבטא את מסורת הקאדמפה האמיתית באורח חייו, בהיעדר אנוכיות, ובהקדשתו את פעילויותיו ודיבורו למען כל בעלי התודעה..
ה"ה הדלאי לאמה שיבח את רינפוצ'ה על אופיו הצנוע וציין כי בנסיעותיו הרבות ובהוראתו ברחבי העולם תרם רינפוצ'ה לאין ספור בעלי תודעה. הוד מעלתו הדלאי לאמה הכיר ברינפוצ'ה כאחד ממורי השושלת שלו.