אייאנג רינפוצ'ה
אייאנג רינפוצ'ה נולד למשפחת נוודים במזרח טיבט. משלחת של לאמות נכבדים, הכוללת את הקרמאפה ה 16 ראנג'ונג ריגפה דורג'ה ואת יונגצין ג'אברה רינפוצ'ה זיהתה בו את הגלגול של טרטון ריגצ'ין צוגיאל דורג'ה.
לאחר שחי חמש שנים במנזר נמדרול לינג בביילאקופ, הודו, החל רינפוצ'ה בבניית מנזר טובטון שדרוב ג'נשוב לינג, אף הוא בביילאקופ.
היום מנהל אייאנג רינפוצ'ה ארבעה סוגים של מרכזים הקשורים זה לזה:
מנזרים בדרום הודו וטיבט
מרכז לימוד פואה בבודגאיה
מרכזי רטריט בקטמנדו-נפאל ובקלימפונג-הודו
מרכזי אמיטאבה בעולם כולו.
אייאנג רינפוצ'ה נחשב כיום למאסטר העולמי בפואה (ה"פואה" הוא תרגול מדיטציה טנטרי של העברת התודעה בזמן המוות. תרגול זה מכין את המתרגל לקראת המוות כך שבזמן המוות הוא יוכל לזהות את טבע התודעה ולכוון את דרכה עם עזיבתה את הגוף) הוא מחזיק במסורת הפואה גם של הנינגמה וגם של דריקונג. הוא ממשיך את הרצף שלא נשבר של לאמות דריקונג פואה שהתחיל בבודהה ואג'ראדהרה.
לב החזון של רינפוצ'ה הוא פעילות חומלת (בודהיצ'יטה) הבאה ממוטיבציה טהורה ונתמכת על ידי תרגול עמוק. שלושת הנושאים הללו: פעילות חומלת, מוטיבציה טהורה, ותרגול עמוק שזורים בדבריו ופעולותיו של רינפוצ'ה. כשנשאל מי מהשלושה הוא החשוב ביותר, השיב: "פעילות חומלת היא בלב התרגול, אי אפשר להתעלם ממנה, היא חיונית לחלוטין".
אייאנג רינפוצ'ה ביקר בישראל ביוני 2010 ואנו מקווים שיחזור ויגיע אלינו להעביר רטריט פואה.
קישורים:
האתר הרשמי של אייאנג רינפוצ'ה http://ayangrinpoche.org/
קרן אמיטבהה http://amitabhafoundation.us
Chöje Ayang Rinpoche
Ayang Rinpoche left Tibet with his family in 1959 — he was seventeen.
After living for five years at Namdrol Ling monastery in Bylakuppe, India, Rinpoche started to build his Thupten Shedrub Jangchub Ling monastery, also in Bylakuppe.
Today, Rinpoche has created four inter-related types of centres:
1. Monasteries in South India and Tibet,
2. A Phowa teaching centre in Bodhgaya,
3. Retreat centres in Kathmandu, Nepal and in Kalimpong, India and
4. Amitabha Foundation Centres throughout the world.
The core of Rinpoche’s vision is compassionate activity (bodhichitta) undertaken from pure motivation and supported by strong practice. These three themes — compassionate activity, pure motivation, and strong practice are woven through all of Rinpoche’s talks, activities, and directions. The three are not separate and one gets a strong sense that each supports, even enables the others. Without all three, there is an imbalance.
When asked which of the three is MOST important, Rinpoche replied, “…compassionate activity is at the heart of our practice. We can’t ignore it. It is absolutely vital.”
Ayang Rinpoche is considered to be the world’s living Phowa master. A lineage-holder of both the Nyingma and Drikung Phowa he continues the unbroken line of succession of the Drikung Phowa lamas from Buddha Vajradhara.
Ayang Rinpoche was born into a nomadic family in eastern Tibet. A delegation of high lamas , including the Sixteenth Gyalwang Karmapa Rangjung Rigpe Dorje and Yongzin Jabra Rinpoche, concluded that he was the wisdom incarnation of Terton Rigzin Choegyal Dorje.
Web:http://ayangrinpoche.org/